V sobotu 14.9. 2019 sa pod záštitou primátora mesta Vysoké Tatry Jána Mokoša konal vo Vysokých Tatrách už 4. ročník podujatia GORAL NA GORY, ktorý bol realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Zúčastnili sa ho nielen Gorali zo všetkých regiónov Slovenska, ale aj Gorali z Česka, Ukrajiny a Poľska. Nechýbali ani priaznivci goralskej kultúry a návštevníci našich najvyšších hôr. Prostredníctvom tohto podujatia sa nám podarilo spojiť všetky goralské regióny zo Slovenska a zahraničia.

V ranných hodinách sa účastníci vydali na symbolický pochod k Szilágyiho pavilónu – prvému turistickému objektu na Hrebienku. Za spevu, ktorý sa niesol tatranskou prírodou sa Gorali aj negorali zišli pod Szilágyiho pavilónom a spoločne sledovali pasovanie až dvoch negoralov, historika Adama Buchtu a župana prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského. Za sprievodu goralských kapiel všetci spoločne zanôtili goralskú hymnu „Góralu czy ci nie žal“.

O dobré jedlo sa postarali šikovní kuchári z goralských obcí – Oravské Veselé, Novoť, Nižné a Vyšné Ružbachy, Lacková, Forbasy, Kolačkov, Čierne, Tatranská Javorina, Bystřice, Podegrodzie a ukrajinskej Kamianice, ktorí pripravovali tradičné špeciality ako polievku z čierneho hrachu, kvasnicu, polesníky, bryndzovú polievku, syrové korbáčiky a iné dobroty.

Svoju zručnosť predviedli aj ľudoví remeselníci – Zbigniew Mokwa (fujarová dielňa), Róbert Hozák (drotárstvo), Ľubomír Vierik (rezbárstvo), Florián Šavrtka (košikárstvo, výroba fujár), Ján Czepiec (tradičné rezbárstvo), Stanislav Baselides (ručná výroba ozdobných palíc), Alojz Šesták (tradičné Klokočovské trubičky), Ján a Emília Valčuhoví (výroba košíkov), Margita Šupolová (keramika a tradičné perníky), Peter Matava (rezbárstvo), Združenie včelárov, Karel Kuffa (výrobky z kože), Weronika Lacek (výšivky), Lujca Dusek-Francuz (šitie krojov) a Kamianica.

Po návrate z výstupu späť do Starého Smokovca sa začal kultúrny program. Na pódiu sa stretli folklórne skupiny – FS Račan (Oščadnica), FS Javorina (Kolačkov), FS Maguranka (Spišská Stará Ves), Zespól piesni i tanca „Wierchy“ im. Józefa Szczotki z Milówi (Milówka), FSk Ozvena (Čierne), Zamiškovci (Kolačkov), Kolačkovci (Kolačkov), FSk Lúžňan (Liptovská Lužná), FS Mútňanka (Mútne), FSk Brodecovci (Novoť), Rabčičanka (Rabčice), DFS Kelčovan a Mládežnícky súbor Kelčovan (Čadca), Kapela „Muzyka Karpat“ rodziny Boguckich (Podegrodzie), DFS Zaoložoček (Jablunkov) a Kamianica (Ukrajina), ktoré svojou hudbou a tancom prispeli k skvelej nálade.

Nezabudli sme ani na najmenších. Pre nich bolo pripravené predstavenie hercov z divadla RAMAGU s hudobno – dramatickým pásmom Goralské rozprávky.