V sobotu 8.9.2018 sa v Starom Smokovci pod končiarmi Tatier stretli gorali z 3 štátov, 6 goralských regiónov a viac ako 25 goralských obcí na 3.ročníku nami organizovaného podujatia pod názvom Goral na gory. Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Hlavnou časťou tohto podujatia bol symbolický výstup zo Starého Smokovca na Hrebienok, ktorý prebiehal v príjemnom duchu a dobrej nálade za doprovodu jedinečnej goralskej hudby a spevu. Práve tam sa i v tomto roku konalo pasovanie za gorala. Bol ním pán Michala Smetanka, významná osobnosť slovenskej folkloristiky. Podujatia sa zúčastnili Gorali nielen z goralských regiónov Slovenska, ale aj Moravy, Poľska a tiež všetci priaznivci goralského folklóru a tradičných remesiel.

Po samotnom výstupe na Hrebienok sa znova všetci zúčastnení presunuli späť do Starého Smokovca, kde na hlavnom pódiu pokračoval kultúrny program plný folklóru, ale i tradičných remesiel Goralov zo Spiša, Liptova, Oravy, Kysúc, Moravy a Poľska, ktoré tu jednotliví remeselníci prezentovali, či už výroba fujár, perníkov, šitie goralských krojov, rezbárstvo, či košikárstvo.

Pre Goralov sú typické aj tradičné jedlá, ktoré mali návštevníci možnosť ochutnávať počas celého podujatia. Goralskú gastronómiu predstavili zástupcovia z obcí Svrčinovec, Rabča, Malý Slavkov, Sihelné, Ždiar, Nižné Ružbachy, Vyšné Ružbachy, Kolačkov, Hraničné a Młodów-Głębokie. Tieto obce navarili špeciality ako kapušňoky, chutné kysnuté koláče i džadky.

Na pódiu zas folkloristi predstavili typické piesne, tance a ľudový odev zo svojho regiónu a takto spolu odprezentovali všetko, čo Gorali vo svojich obciach už stáročia rozvíjajú a zachovávajú.

Podarilo sa nám tak už tretí krát vytvoriť jednu veľkú goralskú rodinu, ktorá si ako celok spomenula na svojich predkov a tým udržala ich odkaz živý.